הסכם פרישה
לא פעם מתעורר הצורך לרענן את מצבת כוח האדם בארגונים גדולים. העובדים הוותיקים מגיעים לרמות שכר שלא משקפות יותר את תרומתם בפועל אשר נשחקה עם השנים וטרם הגיעו לגיל הפרישה שעומד כעת על 67 לגברים ו62 עבור נשים לכן על המעסיק לנסח "הסכם פרישה מרצון" שיקבע את התגמולים והשכר שיקבלו העובדים מהמעסיק (לאחר שחתמו מרצון כמובן) עד להגיע לגיל הפרישה.
תוכן עניינים
מה עובד יכול לקבל מחתימה על הסכם פרישה?
הכל תלוי במסלול הפרישה שהוצע לעובד.
המסלולים הנפוצים ביותר הם:
שם המסלול | מה מקבלים בפועל |
חבילת פרישה | מסלול הנקבע לצורכי העובד (אופייני לחברות היי טק) בו העובד מקבל פיצויים מוגדלים והטבות נוספות כמו המשך שימוש בטלפון הנייד של החברה או ברכב חברה עד שיגיע לפנסיה. |
תשלום חודשי | העובד יקבל פיצויי פיטורין מוגדלים ולאחר מכן תשלומים קבועים עד הפנסיה. |
מסלול מענקים | העובד מקבל מענק אחד גדול הכולל את פיצויי הפיטורין בתוכו. אותו מענק אמור להספיק לכל צרכיו של העובד עד הפנסיה. |
פנסיה מוקדמת | המעסיק ישלם לעובד פיצויי פיטורין וקצבה חודשית עד שיגיע לגיל הפרישה החוקי ויתחיל לקבל קצבה מהחיסכון הפנסיוני. |
למה משתלם למעסיק לדאוג לרווחת העובדים עד גיל הזכאות?
עלויות העסקת עובד אינן נגמרות בשכרו אלא בנדל"ן עליו הוא יושב, בכיסוי הביטוחי אליו הוא זכאי מהסכמים קיבוציים, רכב חברה, טלפון ארוחות ועוד…
בגיל מבוגר כבר לא משתלם למעסיק לשלם את הסכומים שעלו עם השנים לעובד ותיק שמפיק פחות בכל שעת עבודה ויותר משתלם להעסיק עובד צעיר לו ניתן לשלם הרבה פחות עבור תפוקה יותר גבוהה עם כישורים יותר מעודכנים.
האם אני חייב להסכים להסכם פרישה?
חד משמעית לא. ההסכם תקף רק אם שני הצדדים חתמו עליו מבלי להפעיל לחצים על העובד לחתום ללא הסכמה. מעסיק אשר מאיים בפיטורים על עובדים שלא מעוניינים לחתום על ההסכם, עלול לעמוד מול בית דין לעבודה.
איך עורך דין יכול לעזור בפרישה מרצון?
מומלץ לתת לעורך דין או מתכנן פרישה להביט בחוזה הפרישה מרצון כדי לוודא שאין בו שום הפרה של זכויות הפרישה שלכם או הרעה בתנאים שיכולתם לקבל אילו הייתם פורשים בגיל הפרישה. אם עורך הדין יזהה פגיעה תוכלו למנף זאת מול המעסיק ולנסח את הסכם הפרישה מחדש כך שיוטה יותר לכיוון רווחת העובד ופחות לכיוון החיסכון מצד המעסיק.
מה הסכמי פרישה מרצון צריכים להכיל?
- גובה הפיצויים להם זכאי הפורש מרצון ופרטי מסלול הפיצויים.
- הטבות מס שמקום העבודה יכול לעזור לפורש לקבל.
- הסדר תשלומי ביטוח לאומי, דמי בריאות והפרשות סוציאליות נוספות.
- תאריך או גיל סיום ההסכם בהתאם לתאריך תחילת הקצבה מהחיסכון הפנסיוני.
- חישוב מרכיבי השכר הקובע הכוללים את חישוב המס.
במידה ומדובר על פרישה לגמלאות חשוב לציין זאת בהסכם בצורה שלא תוכל להשתמע לשני פנים.
איך להכין את ההסכם להתמודדות עם תנאי השוק המשתנים?
ראשית כל חשוב לברר מה הרכיבים המרכיבים את השכר הקובע ולהתעקש על הצמדת השכר למדד שיאזן את האינפלציה הדוהרת כיום לכיוון ה – 5% ושנית חשוב להכניס סעיף שמגדיר את המעסיק אחראי לתשלום כל מס או תשלום שיתווסף עד היציאה לגמלאות כתוצאה משינוי חקיקה.
- חשוב לשים לב שכל הטבה שניתנת לפורש תגולם במס: רכב חברה, נייד וכו'..
מהו כתב ויתור ואיך צריך להתייחס אליו?
לעיתים קרובות מלווה להסכם פרישה מוקדמת כתב ויתור המכסה את המעסיק מכל טענה עתידית מצד העובד. למרות שבית הדין לעבודה עלול לשלול את כתב הוויתור אם תמצא בו שלילה של זכויות עבודה אין זה אומר שכל זכות המגיעה לעובד מעוגנת על פי חוק לכן מומלץ לקור היטב את הסכם הוויתור ולחפש ביתר תשומת לב משמעויות שעלולות להשתמע מהכתוב.
מתי נרצה להימנע מחתימה על פרישה מרצון ?
ברור מאליו שלא חותמים על שום הסכם אם הוא לא מיטיב עמכם אך מעבר לכך יש לקחת בחשבון שהוצאת עובד לפרישה בהסכמה עולה המון כסף ואם מדובר על מספר עובדים במקביל שפורשים מחברה קטנה – חשוב שישאלו את עצמם האם החברה בתהליכי פירוק וגם אם כן האם הסכומים שהובטחו להם בכלל קיימים בחשבון החברה.
בנוסף בחוזה הפרישה עדיף להשתמש במונח "גיל הפרישה" כדי לציין את סיום החוזה. אחרת אם כתוב תאריך או גיל מסויים יש סיכוי שעד שתגיעו לאותו גיל, גיל הפרישה יעלה ואתם תהיו בבעיה.
במי אפשר להיעזר בכתיבת הסכם פרישה?
כדי שהעובדים ירצו לחתום על ההסכם וכדי למנוע סיבוכים עתידים חשוב להיעזר במתכנן פיננסי שיעזור במיצוי הטבות המס שיוכל העובד לקבל מחתימה על ההסכם ובעורך דין שיוודא שאין בהסכם שום הפרדה של דיני עבודה.
מהו הסכם פרישה מרצון?
הסכם עליו חותמים מעסיק ועובד מרצונם האישי (מבלי שהופעל עליהם שום לחץ) המאפשר את הפסקת העסקתו שלו העובד תמורת חבילת פיצויים שיכולה להכיל גם קצבה שתאפשר לעובד למצוא עבודה חדשה או לצאת לפנסיה מוקדמת עד להגיעו לגיל הפרישה הנהוג (תלוי בנסיבות החתימה על ההסכם).
האם עובד חייב להסכים להסכם פרישה?
חד משמעית לא. אם מעסיק עושה כל פעולה שיש בה ספק לסחיטה או לחץ על העובד לחתום על ההסכם הוא עלול לעמוד מול בית דין לענייני עבודה.
ממה חשוב להיזהר בהסכמי פרישה?
מהסכם שלא מגדיר במדויק את תאריך הסיום, גובה הפיצויים ועל מי מוטלת האחריות לשלם את ההפרשות הסוציאליות (ביטוח לאומי, דמי בריאות, קרן פנסיה ועוד..) של העובד שפרש.