פריסת פיצויים

שגיא שרון 22 בפברואר 2023
Share on whatsapp

המנגנון המאפשר פריסת הכנסות מסוימות על פני מספר שנות מס נועד לסייע לנו להתמודד עם ההוצאות ולהיערך אליהן טוב יותר. במאמר הבא נתמקד באופן שבו פקודת מס הכנסה מאפשרת פריסה של פיצויים ונבין איך עושים את זה בצורה נכונה

תוכן עניינים

    0 0 הַצבָּעָה
    Article Rating

    הרקע לפריסת הכנסות מסוימות מבחינת מס הכנסה

    פקודת מס הכנסה המעודכנת מאפשרת בתנאים מסוימים לפרוס את תשלומי המס על הכנסות. במקרים של פריסת פיצויים לדוגמא, ניתן לבצע את הפעולה גם לשנים הקודמות וגם לשנים הבאות. עם זאת, לנושא של פריסת פיצויים פטורים ממס יכולות להיות השלכות רבות. כדי לתכנן נכון פריסת חיוב מן הסוג הזה, צריך להכיר את המאפיינים השונים של התחום ואת הרקע לחקיקת התקנות.

    מבחינת מס הכנסה, פריסת הכנסה היא כלי שבו משתמשים כדי להקל על הנישום ועל מנת לייצג טוב יותר את המנגנון של הפקת ההכנסות עצמו. הכלי מאפשר פריסת הכנסות מסוימות שהתקבלו בנישום בשנת מס אחת בלבד – על פני מספר שנות מס. בין היתר, המנגנון נועד על מנת לבזר את ההכנסות והוא יוצא מתוך נקודת הנחה שמלכתחילה הזכות לקבלתן נוצרה או מיוחסת למספר שנות מס.

    היתרונות של פריסת פיצויים מבחינת הנישום

    מבחינת הנישום יש היגיון רב מאחורי התפיסה שלפיה סוגים מסוימים של הכנסות נוצרו בפועל במשך תקופה של מספר שנים, לכן זה לא הוגן להחיל עליהן מס כאילו נוצרו בשנה אחת. בטווח הקצר, זה גם אומר צמצום משמעותי של נטל המס: אם לא משלמים בבת אחת את כל המס על כל ההכנסות שהופקו במשך כמה שנים, כולל דמי פיצויים, מגדילים את ההוצאה הפנויה של משק הבית.

    נישום יכול לבחור לפרוס את הפיצויים, או יותר נכון את המס עליהם, אך עליו להביא בחשבון שבסופו של דבר הוא לא מצמצם את גובה סכום המס אלא רק דוחה אותו. לא מדובר על פטור ממס אלא על פריסה של האופן שבו מחשבים אותו: במקום לחשב את המס שמטילים על העובד בשנת המס שבה הוא קיבל את הפיצויים, פורסים את כל סכום הפיצויים קדימה או אחורה.

    עם זאת, כן ניתן להיעזר במנגנון של פריסת סכום שמתקבל מחזרה מרצף פיצויים לדוגמא כדי לצמצם את גובה המס. אם למשל מתכננים את המס כך שפורסים קדימה את סכום הפיצויים לשנים שבהן לא מייצרים הכנסה נוספת, יכול להיות שהמשמעות תהיה שינוי של מדרגת המס. כאשר מדרגת המס נמוכה יותר, משלמים פחות מיסים. בגלל שמיסים מחושבים באחוזים, העניין של פריסת החיוב קריטי וחשוב.

    פטור ממס על כספי פיצויים

    לשם השוואה, קיימים גם מקרים של משיכת כספי פיצויים ללא מס אבל הם מבוססים על מנגנון אחר לגמרי. אם רוצים לקבל פטור ממס על פיצויים צריכים לעמוד בקריטריונים המוגדרים על ידי רשות המס.

    ברוב המקרים, פטור ממס פיצויים יינתן עד תקרה בגובה של משכורת לכל שנת עבודה ועד סכום של 12,650 ש"ח לכל שנת עבודה. הטעות הנפוצה גורסת שצריך למלא טופס 160 ממס הכנסה כדי לקבל את הפטור הזה, אבל האמת היא שהשם הנכון של הטופס הוא 161.

    אפשרויות לבצע פריסת חיוב בגין כספי פיצויים אחרי פטירת הנישום

    חוק פיצויי פיטורים קובע שבמצב שבו העובד חלילה נפטר במהלך התקיימותם של יחסי עובד-מעביד, על המעסיק לשלם לשאיריו פיצויי פיטורים כאילו הוא פיטר אותו. השאירים יכולים להיות על פי החוק אחד מאלו:

    • בן או בת הזוג של העובד
    • ידועים בציבור שגרים עם העובד
    • ילדים שמוגדרים תלויים בעובד לפי חוק הביטוח הלאומי

    הכספים המשולמים ליורשים הם חלק מהעיזבון של הנפטר. לפי הסעיף הרלוונטי בפקודת מס הכנסה המעודכנת, יש פטור ממס על מענק הון שמשולם עקב פטירת העובד עד לתקרה המחושבת באופן הבא: 2 המשכורות האחרונות של העובד כפול מספר שנות העבודה שלו, מקסימום עד 24,700 ש"ח.

    בנוסף, שאירי הנפטר יכולים לבחור לפרוס את חלקם במענק הפטירה החייב במס. הפריסה תיעשה על פי מספר שנות העבודה של הנפטר, אך עד מקסימום 6 שנים משנת המס שבה הוא נפטר. בכל מקרה, הפריסה מתאפשרת רק אם מחלקים את מענק הפטירה ליורשים לפי דין ולא במקרים שבהם מחלקים את מענק הפטירה באמצעות צוואה שהכללים שלה שונים מכללי ברירת המחדל הקבועים בחוק.

    פריסת סכום שמתקבל מחזרה מרצף פיצויים

    מקרה שכיח יותר של פריסת סכום הפיצויים על פני כמה שנים לצורך צמצום חבות המס והקלה על עמידה בתשלומים קשור לרצף פיצויים. המטרה של רצף פיצויים היא להעביר אותם בין מעסיקים, כדי להמשיך לצבור אותם ולא למשוך את הכסף באופן מיידי. כאן, פריסת הסכום תלויה בתנאים אחרים.

    קודם כל, אם נישום מגיע לגיל הפרישה ובוחר ברצף פיצויים, הוא רשאי לחזור בו תוך שנתיים ממועד הפרישה ומהיום שלגביו ביקש להחיל את רצף הפיצויים. מעבר לכך, ניתן לבצע את הפריסה קדימה או אחורה.

    הבדלים בין פריסת החיוב קדימה ואחורה

    בפריסה לשנים קודמות של הסכום המתקבל מחזרה מרצף הפיצויים צריך לחשב עד מקסימום 6 שנים המסתיימות בשנת קבלת המענק. לאחר מכן, ניתן לפרוס לאחור רק לפי מספר שנות העבודה בפועל – בניכוי חופשה ללא תשלום למשל.

    בפריסה לשנים הבאות, תאופשר פריסה קדימה לפי מספר שנות הפריסה שלהן זכאי הנישום. כאן, מועד החזרה מרצף הפיצויים ייחשב כמועד הפרישה. ברוב המקרים גם מעדיפים את הפריסה קדימה, בגלל לצפי לירידה ברמת ההכנסה בעתיד – כמו למשל אחרי יציאה לפנסיה – ואז גם הפחתת תשלומי המס.

    שאלות ותשובות

    0 0 הַצבָּעָה
    Article Rating

    מתי כדאי לבצע פריסת חיוב של תשלומי מס הכנסה על דמי פיצויים?

    צפה בתשובה

    אם הצפי הוא לירידה ברמת ההכנסות בשנים הבאות או לחילופין אם הצפי הוא להפחתה של מדרגות המס.

    האם פריסת החיוב משלימה על המועד שבו מקבלים את דמי הפיצויים?

    צפה בתשובה

    לא. אין קשר בין תקנות מס הכנסה לגבי פריסת החיוב על המיסים לבין מועד קבלת דמי הפיצויים. במילים אחרות, מקבלים את הפיצויים באופן מיידי.

    מה חדש בתקנות מס הכנסה מבחינת פריסת החיוב?

    צפה בתשובה

    התקנות החדשות אפשרות גם למי שפורש במהלך השנה לדחות את הפריסה לשנה הבאה, תמורת ויתור על שנת פריסה אחת (פריסה ל-5 שנים במקום 6).

    איך מחשבים את מועד הפרישה בחזרה מרצף פיצויים?

    צפה בתשובה

    מועד החזרה מרצף הפיצויים ייחשב כמועד הפרישה.


    Share on whatsapp

    אתר זה הינו אתר מאובטח ופרטיכם ישמשו אך ורק למטרת קבלת שירותי ייעוץ מהאתר

    0 0 הַצבָּעָה
    Article Rating
    Subscribe
    Notify of
    guest

    0 Comments
    משוב מוטבע
    ראה את כל התגובות